دانلود گزارش کارآموزی رشته مکانیک خورجینگ و تکنولوژی آن با فرمت ورد و قابل ویرایش تعداد صفحات 46
دانلود کارآموزی آماده
این پروژه کارآموزی بسیار دقیق و کامل طراحی شده و جهت ارائه واحد درسی کارآموزی میباشد
فورج
فرم و شکل دهی فلزات گداخته یا تحت فشار قرار دادن آن&zwnj ها، توسط قالب&zwnj های فورج و یا پرس&zwnj های هیدرولیکی یا پنوماتیک و یا پتک&zwnj های ضربه&zwnj ای را صنعت فورجینگ می&zwnj نامند.اکثر قطعات صنعتی در صنایع مهم مانند ماشین&zwnj سازی، خودروسازی و صنایع نظامی&zwnj با روش فورج تهیه می&zwnj شوند. عملیات فورج قطعات را می&zwnj توان با استفاده از پتک&zwnj های تمام اتوماتیک و پیشرفته که قادر است تعداد ضربات لازم و ارتفاع صحیح هر ضربه را کنترل و تنظم نماید، تعیین نمود.در روش فورجینگ (آهنگری) مواد کار با قابلیت کوره کری، و در حالت گداخته، فرم لازم را می&zwnj گیرند. این قطعات دارای مقاومت و استحکام بیشتری نسبت به قطعات مشابه ماشین&zwnj کاری شده هستند. زیرا در پروسه&zwnj ی آهنگری مواد اولیه قطعات به هم فشرده شده و قعطات مهمی&zwnj مانند میل لنگ&zwnj ها، دسته&zwnj پیستون&zwnj ها، آچارها و . . . ساخته می&zwnj شوند. از قابلیت&zwnj های روش فورج در تولید فرآوره&zwnj های صنعتی می&zwnj توان به کاهش هزینه و انبوهی تولید و از معایب این روش به کمتر دقیق بودن قطعات تولید شده اشاره کرد. اکثر قلزات چکش&zwnj خوار مانند فولادها، و آلیاژهای مس، آلیاژهای آلومینیوم و . . . قابلیت عملیات آهنگری را دانرد. چدن خاکستری جزء فلزاتی است که خاصیت آهنگری نداشته، زیرا امکان شکستگی در آن وجود دارد.
قابلیت کوره&zwnj کاری و فورج قطعات فولادی؟، به مواد آلیاژی موجود در آن ها بستگی دارد. هر چه مقدار کربن فولادها کمتر باشد، می&zwnj توان حرارت شروع آهنگری را افزایش داد.
لینک منبع و پست :http://campiran.ir/project-1837-%da%af%d8%b2%d8%a7%d8%b1%d8%b4-%d9%83%d8%a7%d8%b1%d8%a2%d9%85%d9%88%d8%b2%d9%8a-%d8%ae%d9%88%d8%b1%d8%ac%d9%8a%d9%86%da%af-%d9%88-%d8%aa%d9%83%d9%86%d9%88%d9%84%d9%88%da%98%d9%8a-%d8%a2/
- ۹۵/۰۵/۲۴